Les 2 De ideale Bataafse staat


Download een PDF-bestand van deze les


 

Introductie

“Ik ben Nederlander, ik ben trots op mijn Marokkaanse bloed, ik ben moslim en ik heb een fuckin’ Gouden Kalf in mijn hand!” Dit was de reactie van de 33-jarige acteur Nasrdin Dchar toen hij in september 2011 een dankwoord uitsprak bij de ontvangst van een Gouden Kalf voor zijn rol in de film ‘Rabat’.
 
Wat is dat, Nederlander? Wanneer noemt iemand zich Nederlander? Of: wanneer bén je eigenlijk Nederlander? Ben je Nederlander wanneer je in Nederland bent geboren of wanneer je er woont? Wanneer je je Nederlander voelt of wanneer je Nederlands bloed of een Nederlands paspoort hebt? Moet je, om je Nederlander te mogen noemen, voldoen aan bepaald gedrag, aan codes, zoals het correct kunnen spreken van de taal en het kennen van de geëigende normen en waarden? Of moet je van appeltaart en Sinterklaas houden?

 

Meer dan tweehonderd jaar geleden hield men zich ook al bezig met het Nederlanderschap: wanneer hoorde je erbij en wanneer niet. Maar in het denken en schrijven over een Nederlandse identiteit kregen soms andere aspecten van het Nederlanderschap aandacht dan tegenwoordig.